Fout
  • Fout bij het laden van feeddata

Douane - BPM

Als u een auto of motor importeert in Nederland moet u betalen:

  • BPM. In dit internetsite-onderdeel staat hoe u kunt uitrekenen hoeveel BPM u moet betalen.
  • Omzetbelasting (19% over de dagwaarde van de auto of motor).
  • Invoerrecht. Komt uw auto niet uit een EU-land? Dan moet u invoerrecht betalen. Komt uw auto of motor uit een EU-land? Dan hoeft u geen invoerrecht te betalen.

BPM uitrekenen


BPM
Als u in Nederland een personenauto, motor of een bestelauto koopt of uit het buitenland naar Nederland brengt, dan moet u verschillende belastingen betalen. Eén van deze belastingen heet belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM). BPM betaalt u vóór de inschrijving van het voertuig in het Nederlandse kentekenregister. Zolang de BPM niet is betaald, mag u niet met het voertuig over de openbare weg in Nederland rijden.

Let op!
BPM moet u betalen voor de meeste motorrijtuigen. Waar in de tekst ‘motorrijtuig’ staat, bedoelen we een motor of een personenauto. Voor bestelauto's gelden andere regels.

Aangifte door importeur of particulier. Het hangt van de situatie af wie de aangifte en de betaling van de BPM verzorgt.

Importeur verzorgt aangifte
Als u in Nederland een nieuwe personenauto of motor koopt, dan zorgt de importeur voor de aangifte en betaling van de BPM.

Eventuele andere aangiften en betalingen van belastingen voor de auto, bestelauto of motor doet de importeur voor u. Bijvoorbeeld de rechten bij invoer en de omzetbelasting. U hoeft dan dus niet zelf aangifte te doen en te betalen.